Silakan litkaus on mukavaa ajanvietettä. Keräsimme tähän lyhyeen artikkeliin tiiviin paketin silakan kalastuksen perusasioista.

Silakkalitkasta käytettiin ennen nimeä mutterionki. Siiman päähän laitetaan jokin paino ja siimaan laitetaan sivutapseja, joihin kiinnitetään esim. 5 koukkua. Yleensä hopeiset koukut ovat parhaita, mutta joskus myös kullanväriset, mustat tai punaiset koukut kalastavat. Silakkalitkoja voi ostaa myös valmiina.

Silakan litkausta

Merkillistä on, että silakka tarttuu pelkkiin koukkuihin, mitään syöttiä ei tarvita. Koukkujen koolla ja värillä ei ole isoa merkitystä. Joskus kuitenkin vain hopeiset koukut kalastavat. Yhdessä litkassa voi olla jopa 10 koukkua. Kun yhteen koukkuun tarttuu silakka ja vapa alkaa väristä, on parasta odottaa hetki. Yksi silakka värisyttää kaikkia koukkuja ja silloin jokaiseen koukkuun tulee useasti silakka.

Litkaa liikutellaan rauhallisesti pohjan tuntumassa, joskus silakoita saadaan välivedestä. Paikat, joissa heti rannassa on 4 – 6 metriä syvää, ovat hyviä. Varsinkin jos vielä leppeä tuuli työntää silakkaparvea rantaan. Satama-alueilla on usein tällaiset olosuhteet.

Silakkaa kannattaa litkata paikoissa, joissa ranta on syvä. Ainakin pitää olla kolmen metrin syvyys, mutta kymmenenkään metriä ei ole liikaa. Satama-alueet ja sillat ovat suosituimpia paikkoja silakan kalastukseen.

Silakan litkauksen ajankohta

Paras ajankohta silakan litkaukseen on silloin, kun siikakausi on päättymässä, eli kevään jo edettyä jonkin matkaa (siikakausi on parhaimmillaan pari viikkoa jäiden lähdön jälkeen). Silakkaa voi uida rantojen lähelle isoina parvina jo huhtikuun lopulla, mutta paras vaihe on yleensä toukokuun alkuviikkoina.

Toinen erinomainen kevätkalastuksen muoto on siian onginta, siitä lisää siikaoppaassamme.

Toki silakan kalastus on ihan mahdollista myös syksyllä, jolloin silakkaparvia liikkuu rannikoilla. Silakan syyskalastuksessa voi litkan näkyvyyttä hämärissä olosuhteissa parantaa esim. laittamalla litkaan välkkyviä papereita tai jopa vilkkuvaloja, samanlaisia kuin rautupilkinnässä.

Eikä mikään estä myöskään silakan pilkintää talvella. Pienellä koukulla voi saada silakkaakin.

Silakkaa voi kalastaa myös pienisilmäisillä, korkeilla verkoilla. Tuskin kuitenkaan kannattaa. Verkkoon voi uida sata kiiskeä tai simppua, niiden irroittelussa on kova työ. Pahimmassa tapauksessa silakkaverkkoon ui alamittaisia taimenia. Litkaaminen on tarpeeksi tehokasta ja paljon mukavampaa kuin verkottaminen.

Silakkalitkalla onkimiseen ei tarvita mitään kalastuslupaa, sillä se kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Tämän mahdollisti uudistettu kalastuslaki vuoden 2016 alusta.

Takavuosina varoiteltiin, että varsinkin suurissa silakoissa on elohopeaa. Uudemmat tutkimukset osoittavat, että myrkkypitoisuudet ovat nyt vähentyneet. Silakan terveydelliset edut ovat selvästi suuremmat kuin haitat. Joskus voi saada jopa puolen kilon silakoita, mutta niissä ei ole pienen silakan hyvää makua.

Alla olevasta videosta näet kun kalastusopas Erik Herlevi kävi opastamassa silakan litkausta Jahtikuksan kanssa.

Tuore silakka – ihan parasta kalaa

Silakka ja isojen merien silli ovat samaa lajia (tarkalleen ottaen silakka on sillin alalaji), mutta ne ovat sopeutuneet eri olosuhteisiin. Silli vaatii suolaisempaa vettä ja se on rasvainen kala. Itämeren silakan maku on mielestäni hienompi. Silli sopii säilykkeisiin, silakka heti pannussa paistettavaksi.

Kaupasta ei nykyisin enää aina saa silakkaa. Jos saa, sitä on kuljetettu monta päivää. Pääosa silakoistamme tuodaan kaukaa Pohjanlahdelta. Tässä onkin tärkein syy miksi keväällä kannattaa itse onkia se määrä silakoita, minkä pystyy parin päivän aikana syömään. Silakkaa ei kannata pakastaa huonon säilyvyyden vuoksi.

Silakka ruokakalana

Savusilakoita saa kaupasta valmiinakin, mutta tuoreita silakoita kannattaa ensimmäiseksi paistaa. Vain päät ja sisälmykset poistetaan. Silakoiden päälle voi ripotella mitä tahansa jauhoja. Sitten pannulle voita ja silakat. Paistamisen aikana kaloja pitää liikutella sen verran, etteivät ne takerru pannuun. Tietysti pitää paistaa molemmilta puolilta. Kalat voi suolata yhtä hyvin ennen tai jälkeen paistamisen.

Jotta silakoista saa täyden ateriakokonaisuuden tarvitaan keitettyjä perunoita tai vielä mieluummin perunamuusia, joka imee paistettujen kalojen aromeja. Kastikkeeksi sopii kylmä tartarkastike tai bearnaise-kastike. Ruokajuomaksi valkoviiniä tai lähdevettä.

Erik Herlevi, kalastusopas

Kirjoittaja on yksi Suomen kokeneimmista kalastusoppaista. Jo 20 vuotta elämyksiä luonut Augur Kalastuspalvelu järjestää kalastusretkiä, saunomista ja majoitusta yritysryhmille ja muille ryhmille Rönnäsin alueella Loviisassa.
Lue lisää

Jos blogi oli mieleesi, kerro siitä kavereillekin!

Erik Herlevi on yksi Suomen kokeneimpia kalastusoppaita ja Augur Kalastuspalvelu on järjestänyt kalastusretkiä yrityksille ja muille ryhmille Suomenlahdella jo yli 20 vuoden ajan. Lisäksi Erik on näyttötutkintomestari kalastusopaskoulutuksessa ja valittu vuoden kalastusoppaaksi 2009.