Siian onginta keväällä – Pikaopas siian kalastukseen
Siian onginta keväällä on todella mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kokosimme tähän lyhyeen blogiin perusasiat siian kalastukseen liittyen.
Ei ole toista yhtä rauhallista kalastusmuotoa kuin siian onginta. Siinä enimmäkseen istutaan auringon lämmittämillä rantakallioilla tai rantahiekalla ja nautitaan keväisestä, toivottavasti aurinkoisesta säästä. Siian onginnassa muutama onki asetetaan pystyyn kivenkoloihin ja koukkulitka heitetään mahdollisimman kauas. Ja sitten odotellaan.
Hyvä sää siian kalastukseen on tyyni ja lämmin. Samalla on aikaa havainnoida heräävää kevättä ja jutella onkiseuran kanssa. Mukaan voi ottaa myös kevyen onkijan tuolin, jossa on teline juomalle. Mikäs sen mukavampaa kuin nautiskella keväisessä säässä kahvia, olutta tai viiniä, oman maun mukaan. Eväitä toki unohtamatta.
Siika on yleensä kooltaan 200g – 1 kg. Yli kiloiset siiat eivät ole kovin harvinaisia. Ennätykset lienevät jotain yli 2 kg. Yleensä siikaparvet koostuvat enimmäkseen toistensa kanssa saman kokoisista siioista. Valtaosa rantakalastajan onkisiioista on karisiikaa. Joskus voi saada suurta vaellussiikaa.
Siian onginta keväällä
Siian onginnan kausi alkaa Etelä-Suomen rannikolla heti jäiden lähdettyä, yleensä maaliskuussa tai huhtikuun alussa. Vilkkaimmillaan siian syönti on yleensä pari viikkoa jäiden lähdön jälkeen. Kun rantaveteen tulee valoa ja aurinko alkaa lämmittää, sukasmadot alkavat liikehtiä pohjalla. Niitä siiat tulevat syömään rannoille. Onkimato muistuttaa niin paljon sukasmatoja, että siiat syövät niitä hanakasti.
Siian ongintakausi katsotaan yleensä päättyneeksi silloin, kun rantavesiin tulee särkiä. Särjet ehtivät yleensä napata syöttimadot ennen siikoja. Myöhäinen särki madon nappaa, ilmeisesti. Yleensä siikakausi loppuu toukokuun alkupuolella.
Siian ottipaikat
Parhaat siikapaikat ovat 2-4 metriä syviä tasapohjaisia (hiekka tai sora) rantoja isojen selkien äärellä. On hyvä, jos siinä on virtausta, koska virtaus pitää pohjan puhtaana. Tasaisesta pohjasta on se etu, etteivät madot takerru koko ajan pohjakasveihin tai kivenkoloihin. Ottipaikat ovat yleensä 1-5 metrin syvyydessä.
Lisäksi tarvitaan myös sopiva ranta, jossa saa oleskella. Varmistathan että sinulla on lupa kalastaa, sekä kalastuksenhoitomaksu että alueen omistajan lupa.
Siian kalastuksen tekniikka
Siikaongen rakenne on yksinkertainen. Siiman päähän sidotaan heittopaino. Pääsiimaan tehdään siimasta muutama sivutapsi ja niihin koukut, joihin laitetaan madot. Koukkujen koolla ei ole kovin suurta väliä, yleensä koukkukoko 6-8.
Siian onginnassa käytetään heittovapaa, joten kalastajalla pitää olla valtion kalastuksenhoitomaksu maksettuna. Vapoja saa olla vain yksi jokaista onkijaa kohden. Eräillä kaupunkien vesillä on sallittua käyttää kolmea vapaa yhdellä paikallisella luvalla.
Vavalla ei ole niin väliä, kunhan siima on hyvä. Siiman päähän kiinnitetään paino, jolla siikalitka heitetään mahdollisimman kauas rannasta. Viehe heitetään veteen ja annetaan sen vajota pohjalle painon vaikutuksesta. Kun paino on vajonnut pohjaan, kelataan löysä siima pois, mutta koukkuja ei pidä raahata pohjalla – ne voivat jäädä pohjaan kiinni tai madot voivat katketa ja lopettaa kiemurtelunsa. Madot saavat olla pohjalla, siiat ovat tottuneet syömään sukasmatoja pohjalta. Sen jälkeen laitetaan vapa pystyyn odotellaan, että siika ottaa kiinni.
Jotkut laittavat vapojen kärkeen kulkusia, jotka hälyttävät kalan tärpistä. Mutta kyllä heiluvan vavankärjen huomaa muutenkin. Vapoja ei kannata turhaan liikutella tai siimaa kelata. Siinä saattavat madot katkeilla. Vastaiskua ei tarvitse tehdä.
Siika ruuanlaitossa
Miten siika sitten laitetaan ruoaksi? Graavaaminen on monen mielestä paras menetelmä. Fileet irrotetaan selkäruodosta. Pää ja vatsan sisältö hylätään yhdessä selkäruodon kanssa. Fileet suolataan kevyesti merisuolalla ja laitetaan yhdeksi yöksi jääkaappiin. Muita mausteita ei välttämättä tarvita, mutta moni laittaa jotain kalamaustetta tai yrttisekoitusta. Sitruuna tai lime sopii ja sekin kypsyttää kalaa. Tilli sopii erinomaisesti. Fileet paloitellaan aamulla ja laitetaan esim. paahdetun ruisleivän päälle.
Erik Herlevi
Kirjoittaja on yksi Suomen kokeneimmista kalastusoppaista. Jo 20 vuotta elämyksiä luonut Augur Kalastuspalvelu järjestää kalastusretkiä, saunomista ja majoitusta yritysryhmille ja muille ryhmille Rönnäsin alueella Loviisassa.
Lue lisää