Rautupilkillä tunturijärvellä – Raudun kalastusta parhaimmillaan
Tunturijärven rautu on maailman kaunein kala. Tavallisesti rautuja saadaan yksin kappalein, varovaisesti narraamalla ja tärpin välit ovat pitkiä. Huhtikuussa käy kuitenkin joskus niin, että parveutuvat raudut alkavat joukkosyömingin. Silloin kun pilkin pudottaa avantoon, iskee kala kiinni heti. Tällainen syöntihurmio voi toistua parikin kertaa päivässä. Välissä voi olla tunteja, joiden aikana koko järvi vaikuttaa kuolleelta.
Kun raudut riehaantuvat tunturijärvellä
Akkajauren alueella nostimme jopa 50 kpl kooltaan 500–800-grammaista rautua samasta avannosta puolen tunnin aikana. Tällaisina hetkinä pilkkijöiden pitäisi pystyä yhteistyöhön. Kaikkien kalastajien etu on silloin parven pitäminen koossa ja paikoillaan. Kun yksi pilkkijä alkaa saada kaloja, on muiden parasta tulla aivan viereen ja porata uusi avanto kolmen metrin päähän. Silloin kaikki saavat rautuja ja parvi pysyy niillä sijoillaan hyvän tovin. Pahinta on, jos joku ei kehtaa tulla lähelle, poraa avannon 10–15 metrin päähän ja saa houkuteltua parven itselleen. Seuraavaksi joku toinen houkuttelee kalat 15m toiseen suuntaan. Johtuneeko kalastuskilpailuista, että suomalaisille pilkkijöille tällainen yhteistyö, että kalastettaisiin lähekkäin ja sovussa, on vaikeaa?
Kun rautujen syöntihurma kiihtyy, ne alkavat ottaa yhä lähempänä jään pintaa, samaan tapaan kuin ahvenet huippusyönnillä. Toukkasyöttiä ei enää tässä vaiheessa tarvita, värikoukku tai katkajäljitelmä riittää. Rautuja saadaan siis jäälle entistä tiheämpään tahtiin. Yli kymmenen kilon päiväsaalis on ihan realistinen tavoite kunnon rautujärvellä, missä kukaan ei harjoita verkkokalastusta.
Raudun kalastus ja kohtuus
Pyysimme Ruotsin Lapissa melko paljon kalaa. Täytyy siis ajatella sitäkin, onko tämä kestävää kalastusta. Meressä tai suuressa järvessä jokaiselle kalalle riittää tarpeeksi ravintoa kasvaa monikiloiseksi. Kalojen kasvun keskeyttää vain kalamiehen pyydys tai koukku. Sen sijaan suljetussa tunturijärvessä rauduilla on ravintoa rajallisesti. Jos rautujen kappalemäärä kasvaa liian suureksi, kalat laihtuvat ja kanta kääpiöityy. Siksi kalamiehet voivat ottaa hyvällä omallatunnolla kotiin vietäväksi paljon syömäkokoista 500–800-grammaista kalaa, silloin kun arvaamaton rautu käy pilkkiin.
Kevään parveutumisvaihe ja valon lisääntymisen aikaansaama syöntisesonki on lyhyt. Kalastajan ajoitus ei aina osu kohdalleen, eikä sitä ehdikään kokea joka vuosi. Toisaalta en mainitse yhdenkään rautujärven nimeä, koska tarkoitus ei ole ohjata isoa pilkkijöiden joukkoa samalle tunturijärvelle. Jokaisella pohjoismaalla on oma Lappinsa ja sadoittain rautujärviä, ellei niitä ole tyhjennetty armottoman tehokkailla verkoilla. Ruotsissa ja Norjassa ei yleensä kalasteta verkoilla.
Rautu on maailman kaunein kala
Kaikissa maissa pätee se, että kalaisimmille järville ei kulje autotietä. Hyville rautujärville pääsy on logistinen ongelma. Talvella pitää olla moottorikelkka ja reki tai ahkio tavaroille, sekä merkitty kelkkareitti, jota saa ajaa. Lumi ei saa vielä olla niin pehmeää ja vetistä, että kelkka uppoaa sinne. Kalliimpi, mutta oikein mukava kulkutapa, on vesilentokone tai helikopteri.
Mitä enemmän jäällä oleva lumi on sulanut, sitä enemmän valoa pääsee jään alle ja sitä aktiivisempia raudut ovat. Huhtikuun viimeiset viikot ovat usein hyvää aikaa Akkajauren alueella, Näätämössä huhtikuun alkuviikot ja Mehamnin alueella vasta toukokuun alku.
Rautu on maailman kaunein kala ja herkullisin lohikala, parhaimmillaan graavina. Rautu kuuluu sekä väriensä että makunsa puolesta saamelaiseen kulttuuriin yhtä vahvasti kuin poronkäristys. Nyt on kysymys tunturijärvien villistä raudusta, joka on eri asia kuin kassikasvatettu kirjolohen muonalla ruokittu nieriä.
Erik Herlevi
Kirjoittaja on yksi Suomen kokeneimmista kalastusoppaista. Jo 20 vuotta elämyksiä luonut Augur Kalastuspalvelu järjestää kalastusretkiä, saunomista ja majoitusta yritysryhmille ja muille ryhmille Rönnäsin alueella Loviisassa.
Lue lisää